• Култура 09.01.2014 14:14

  Културно туристички информатор за Јануари 2014г

  Најава за културни настани во Јануари 2014
   
  -Вевчански карневал - од 10 до 14 јануари - Вевчани
  -Фестивал на храна и вино - 13 januari - Стар Дојран
  -Традиционален Василичарски Карневал Мислешево - с.Мислешево Струга
 • Култура 08.01.2014 15:52

  Вртоглави суми за македонските икони во светот

  Познавачите велат дека се работи за една или за повеќе групи коишто работат на идентичен начин и загрижувачки е тоа што во повеќето објекти иконите се избирани, а тоа укажува на постоење некоја врска или човек којшто ги знае состојбите и во самата црква и безбедносните состојби, од каде да се вле

 • Култура 05.01.2014 17:21

  60 нови книги од светски автори на македонски

  Со промоција на претходните изданија, сега се вкупно 209 книги од оваа едиција кои ќе ја збогатат нашата ризница. Ова е речиси половината од најважното и најценетото творештво од светската книжевност, а целта е да се доближи пишаното богатство до македонските читатели.

 • Култура 05.01.2014 12:48

  „Ѕвезди на светската книжевност“ - промоција на нови наслови

  Промоција на нови наслови од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“ ќе се одржи во Порта Македонија, на која ќе присуствуваат премиерот Никола Груевски и министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска.

 • Култура 02.01.2014 12:26

  Плени Виена и филхармонискиот џет-сет

  И до 10 илјади евра плаќаат богаташите за билет повеќе за новогодишниот концерт на Виенската филхармонија. Најпрестижниот музички состав во светот со векови наназад покажува дека во темпото на уникатниот Радецки марш може да ракоплескаат малкумина.

 • Култура 01.01.2014 14:50

  Расказот на Томислав Османли преведен на англиски и јазикот на Евреите Сефарди

  Глобалниот портал www.sefarad.com објави расказ од македонскиот автор Томислав Османли. Може да се прочита на англиски и на „ладино“ - јазикот на Евреите Сефарди, а го преведе белгијанката Шапоре Бланко.

 • Култура 29.12.2013 17:43

  Објавени деветте тома документи на последниот гемиџија Шатев

  Павел  Шатев, Дон Кихотот  на  Гемиџиите , преживеа се  во  борбата  за  македонската   држава   , освен  комунистичката  диктатура. Го  затворија  во  мрачните  подруми , но  со  печатењето на деветте  тома, на  неговата  пишана  оставина,  ние  му  се  оддолжуваме.

 • Култура 27.12.2013 11:07

  Танц со ѕвездите 2

  Продуцентите на големо ја најавуваат грандиозноста на проектот. Од сценографија , светло камери , па се до жирито и учесниците , се внимава  и на најмалиот детаљ. Втората сезона на танцот со ѕвездите во поинакво руво .

 • Култура 26.12.2013 17:11

  Ретроспективна изложба во Археолошкиот музеј

  680 вредни артефакти, 300 нови наоди и експонати од досега откриената импресивна збирка на предмети од територијата на Македонија беа презентирани на седмата археолошка изложба.  Имаше бронзени статуетки, мермерна пластика, накит од Хераклеја, наоди од Кокино, Стоби, Зрзе, Скупи..

 • Култура 26.12.2013 15:49

  Македонска музика и субвенции за играно документарна програма

  Емитување 8 часа македонска забавна и народна музика ќе го зголеми квалитетот на делата, ќе го мотивира творештвото и ќе создаде почитување на она што значи домашна продукција -  вака авторите ја коментираат одредбата од вчера усвоениот Закон за аудио и аудиовизуелни услуги.

Pages