Либерија

Еболата не престанува да се шири во Западна Африка

02.09.2014 19:02

Западна Африка се соочува и со еболата. Либериските власти уапсија заболен кој побегнал од карантин во главниот град Монровија. Излегол да купи храна на пазарот, но бил вратен во центарот и за малку нападнат од гневна толпа.

„Пациентите се прегладнети, не им даваат ни храна ни вода. Владата мора да стори повеќе“, вели жителка на Либерија.

Досега во Западна Африка од ебола умреа речиси 1600 луѓе. Нема потврден лек, но јапонските научници објавија дека имаат нов тест за брзо откривање во рок од 30 минути.

Западна Африка се соочува и со еболата. Либериските власти уапсија заболен кој побегнал од карантин во главниот град Монровија. Излегол да купи храна на пазарот, но бил вратен во центарот и за малку нападнат од гневна толпа.

„Пациентите се прегладнети, не им даваат ни храна ни вода. Владата мора да стори повеќе“, вели жителка на Либерија.

Досега во Западна Африка од ебола умреа речиси 1600 луѓе. Нема потврден лек, но јапонските научници објавија дека имаат нов тест за брзо откривање во рок од 30 минути.