Како да го препознаете и совладате стресот

22.01.2014 16:54

Секојдневните обврски претставуваат голем стрес за организмот.Ако тие траат подолго можно е да се јават психички пречки и проблеми со работата на некои органи.Затоа е важно да се препознаат симптомите на стресот и навреме да се дејствува превентивно.

Еве неколку промени на вашиот организам ако ви се заканува стрес:чувство на тегобност,разни стравови,раздразливи,тешка концентрација,засилено потење и забрзан пулс,тешко заспивање и проблеми со сонот и притисок во желудникот.

Секојдневните обврски претставуваат голем стрес за организмот.Ако тие траат подолго можно е да се јават психички пречки и проблеми со работата на некои органи.Затоа е важно да се препознаат симптомите на стресот и навреме да се дејствува превентивно.

Еве неколку промени на вашиот организам ако ви се заканува стрес:чувство на тегобност,разни стравови,раздразливи,тешка концентрација,засилено потење и забрзан пулс,тешко заспивање и проблеми со сонот и притисок во желудникот.

Недозволувајте на стресот да ве скрши и научете како да го избегнете:не се плашете од своите грешки туку поправете ги,научете дека од секое зло  има и уште поголемо,занимавајте се со спорт,најдете смисла и мотив за живеење,обликувајте се според сопствените желби,правете пауза исполнета со убави мисли и кога сте на работ на паниката,запрете и вдишете длабоко.Така моментално ќе ја избркате цела напнатост.