„Танец“ промовираше уште две нови аудио изданија од едицијата „Незаборав“

16.03.2017 14:49

Ансамблот „Танец“ промовираше уште две нови аудио изданија од едицијата „Незаборав“. Досега вкупно се издадени 114 композиции од кои 85 се вокални изведби, а 29 се инструментални композиции. Според министерката за култура, преку проектот се демонстрира грижата за фолклорното богатсво.

Промовирани две нови аудио изданија од едицијата „Незаборав“, кои се надоврзуваат на претходните 4 аудио записи во кои се содржани по 19 композиции македонски изворни песни. Целта на повеќегодишниот прокет е сочувување и успешно претставување пред јавноста непроценливото богатсво на националниот анамбл за игри и песни, рече директорот на „Танец“.

Ова е проект кој ја демонстрира нашата грижа за македонското музичко налседство, за нашето фолклорно богатсво кое е длабоко го одразува идентитет и историјата на македонскиот народ, рече министерката за култура, Елизабета Канческа- Милевска.

На сите досегашни аудио носачи, вкупно се издадени 114 композиции од кои 85 се вокални изведби, а 29 се инструментални композиции, снимени на лонг плеј плочи во 50-тие и 60-те години на минатиот век. Зедно со шестте изданија од едицијата „Незаборав“ се одраз на музикалноста на македонскиот народ.   

 

Наташа Јанчиќ