Игран филм

MЕРИ И МАКС

Сабота (19.08.2017) 08:25
САД, 2009  

Режија: Адам Елиот
Улоги: Тони Колет, Филип Сејмур Хофман, Ерик Бана
Жанр: анимиран

Приказна за необично пријателство што настанува со допишување меѓу двајца различни луѓе: Мери Динкл, осамено 8-годишно девојче од предградието на Мелбурн и 44-годишниот Евреин Макс Хоровиц, кој живее во хаотичниот Њујорк. Пријателството меѓу Мери и Макс се одржало 20 години на 2 различни контитнента, далеку од просечните човечки подеми и падови. Филмот е невин, но не и наивен филм, кој истражува теми  како што се пријателство, аутизам, препарирање, психијатрија, алкохолизам, клептоманија, сексуални разлики итн.