ОН: Итна седница за насилството во Мјанмар

13.09.2017 15:08

Од земјата со мнозинско будистичко население, Рохините почнаа масовно да бегаат од 25-ти август, откако локалните муслимански бунтовници нападнаа полициска станица и неколку воени пунктови...

Советот за безбедност на Обединетите нации на итна седница за насилството во мјанмар. Онг Сан Су Чи, поранешната опозиционерка во Мјанмар и добитничка на Нобеловата награда за мир, не е дел од средбата.

Од земјата со мнозинско будистичко население, Рохините почнаа масовно да бегаат од 25-ти август, откако локалните муслимански бунтовници нападнаа полициска станица и неколку воени пунктови, што предизвика обемна воена операција на мјанмарските сили за безбедност.