Социјала

Почнува обесштетувањето за стечајците

01.12.2017 15:39

По 7.500 денари секој месец за 1.029 стечајци. Доделени првите решенија за обесштетување...

Доделени се првите решенија за обесштетување на стечајците. Месечно ќе добиваат околу 7.500 денари, а исплатата на парите ќе почне месецов, но ќе важи ретроактивно од моментот кога е поднесено барањето. Досегапозитивно се решени 1.029 барања.

Решенијата ќе ги добиваат на домашна адреса наведена во барањето за обесштетување. Барањата можат да се поднесуваат до септември 2018-та година. Надлежните велат, тековно се решаваат. Додаваат, не е затворена ниту листата на фирми, како пристигнуваат барања, така се проверуваат фирмите и се донесувааат решенијата.

Со Законот за материјално обезбедување на стечајците се опфаќаат невработени лица на кои им престанал работниот однос во претпријатија со доминантна сопственост на државата по 1-ви јануари 1995-та година, заклучно со 31-ви декември 2016-та година.

 

Наташа Јанчиќ