Нов закон за трговија на зелените пазари

15.01.2018 13:31

Плаќањето кон државата ќе биде паушално, плаќањето на придонесите за здравствено и пензиско осигурување ќе биде по принципот- еден тезгаџија ќе биде ставен во тарифата на земјоделец- поединец.

На пазарите во Македонија нема да има фискализација. Регистрацијата на фирма нема да биде преку Централен регистар, туку ќе биде одредено со лиценца што ќе ја издава Комората на трговци.

Плаќањето кон државата ќе биде паушално, плаќањето на придонесите за здравствено и пензиско осигурување ќе биде по принципот- еден тезгаџија ќе биде ставен во тарифата на земјоделец- поединец.

Минатата недела во Собранието се изгласа законот за трговците на зелените пазари, а во текот на оваа недела ќе излезе и во Службен весник.