Метис во ненајавена посета на Авганистан

13.03.2018 11:13

Узбекистан ќе биде домаќин на мировна конференција за Авганистан, при што се очекува барање за директни преговори меѓу екстремистичката група и Владата.

Американскиот секретар за одбрана Џејмс Метис е во ненајавена посета на Авганистан, на средба со претседателот Ашраф Гани и американскиот генерал Џон Николсон.

За него победата во војната ќе значи политичко помирување, а не воена победа. Изјави дека забележале интерес од талибанските претставници за преговори со Кабул за прекин на 16-годишната војна.

Узбекистан ќе биде домаќин на мировна конференција за Авганистан, при што се очекува барање за директни преговори меѓу екстремистичката група и Владата.

Талибанците не ја признаваат легитимноста на авганистанската Влада и сакаат да преговараат директно со Вашингтон.