Култура

Драмската опера „Девојчето со жиците“ на „Охридско лето“

07.08.2018 15:26

Љубителите на драмската уметност вечерва во рамките на „Охридско лето“ ќе ја проследат претставата „Девојчето со жиците“ на словенечкиот народен театар „Драма“ и подвижниот Музички театар од Битола.

Копродукцискиот проект „Девојчето со жиците“ е современа драмска опера за виолинистка која патува со воз низ Европа. Се работи за интимна драма поставена во позадината на општествените случувања во современа Европа. Приказна за позицијата на надарените поединци кои бараат засолниште каде што ќе можат да ги развијат своите потенцијали. Претставата е во режија на Марјан Неќак, автор на стиховите е Ана Бунтеска, а драматург е Дарја Доминкуш.

„Во кратки црти тоа е претстава за слободата на уметникот и многу други интимни теми, кои што ги имаме сите луѓе. Секој човек може да се поистоветува со самата приказна“, вели режисерот Марјан Неќак.

„Претставата е сложена поради што гледачите ќе треба да ги вклучат сите свои сетила, но во истовреме многу емотивна бидеќи приказната е за една девојка која сака да биде уметник, а во денешниот свет тоа е многу тешко, бидеќи мора да ги мине границите на Европа, која е отворена за таа уметност“, изјави Дарја Доминкушдраматург.

Формата што ги обединува песните во претставата и интимната драма бил најголемиот предизвик за актерите.

„Музичките делови во претставата се некакви монолози, кои би рекла дека ја подигаат мојата интерпретација на повисоко ниво. Сметам дека целата претстава е предизвик што би го посакала секоја актерка“, вели Барбара Цераактерка.

Претставата ќе се одигра на една од најатрактивните летни сцени во Охрид- Долни Сарај.

 

Сашо Нелоски