АХВ

Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски

08.08.2018 15:39

Месото е повлечено од продажба. Операторите со храна се казнети со по 5.000 евра. Според првиот човек на агенцијата, Зоран Атанасов, ова е прва ДНК на месо.

Свинско и говедско според декларацијата, во пакувањето, во меленото месо за ќебапи и плескавици и пилешко. Ова го открила Агенцијата за храна по направените контроли во неколку продажни објекти низ земјава.

Месото е повлечено од продажба. Операторите со храна се казнети со по 5.000 евра. Според првиот човек на агенцијата, Зоран Атанасов, ова е прва ДНК на месо.

Иако до Агенцијата имало поплаки од граѓани, сепак тие се децидни- велат внимаваат каде купуваат месо и месни преработки.

Во над 19 илјади контроли на Агенцијата, биле утврдени 1.750 отстапувања. Изречени се 48 парични казни. Од септември, ќе се почне и со мониторинг на јонизирачко зрачење на производот.

 

Дијана Ценевска