Дебата во Битола

НАТО интеграцијата отвора перспективи за Македонија

14.09.2018 14:50

На четвртиот форум што го организира УСАИД преку проектот за граѓанско учество, во Битола се одржа панел дискусија на која учествуваа претставници на странските амбасади, на институциите, аналитичари и експерти кои преку отворена дебата со граѓаните ги анализираа придобивките од НАТО интеграцијата на Македонија.

Рферендумот кој треба да се одржи на 30- ти септември е најважното што се случува во поновата историја на Македонија. Затоа, важно е граѓаните да бидат информирани и запознати кои се предизвиците и придобивките од НАТО интеграцијата.

Пред 27 години, по распадот на Југославија и двете земји јасно кажаа дека главна цел им е да станат дел од европското семејство. Хрватска успеа на тој пат и затоа ви пренесувам дел од придобивките, рече на јавната дебата амбасадорката Данијела Беришиќ.

На панел дискусијата со свои ставови и македонските експерти. На дебатата отворено се дискутираше за Договорот со Грција, а посебен акцент беше ставен на бенефитот што го носи НАТО интеграцијата.

Проектот на УСАИД за граѓанско учество е петгодишна иницијатива која се стреми за зајакнување на демократските институции и практики и придонесе за подобрување на животниот стандард на луѓето во Македонија.

Стевче Митревски