Свет

Се заострува трговската војна меѓу САД и Кина

09.08.2018 14:53

Трговската војна меѓу САД и Кина е во полн ек. Санкциите кои стануваат тренд на дисциплинирање кај големите сили ќе се воведат на сите кинески производи извезени во САД. Пекинг ќе воведе нови царини за 5.200 американски производи...

Од 23-ти август американската царина ќе започне да наплаќа нови давачки за увоз на стоки од Кина што ги најави претседателот Трамп. Станува збор за царина од 25 насто за стоки вредни 16 милијарди долари, што ќе се применуваат на 279 производи од листата за царинење објавена во јуни. На неа се наоѓаат претежно индустриски приизводи, како што се парни турбини и челични носачи. Уште во април американската администрација најави план за воведување царини за 1.333 кинески производи вредни 50 милијарди долари. Трамп најави и дополнителни царини за кинески производи вредни 200 милијарди долари.

„Повеќе од една година администрацијата на Трамп трпеливо ја повикува Кина да ги запре своите нефер практики, да го отвори својот пазар и да овозможи вистинска конкуренција на пазарот“, изјави Роберт Лајтизер, трговски претставник на САД.

„Видете, во крајна линија претседателот ќе продолжи да ја држи Кина одговорна за неправедните трговски практики. Ова ќе продолжи доволно долго и тој ќе направи нешто во врска со тоа“, вели Сара Сандерс, портпарол на Белата куќа.

Трговската комора на САД го поддржа намалувањато на домашните даноци и напорите за намалување на регулацијата на бизнисите, но е критична кон агресивните тарифни политики на претседателот Трамп.

„Наметнувањето даноци на други производи вредни 200 милијарди долари ќе ги зголеми трошоците за секојдневните потреби на американските семејства, земјоделците, ранчерите, работниците и креаторите на работни места. Исто така, ќе резултира со одмазднички царини, што ќе им наштети на американските работници“, велат од Американската стопанска комора.

Официјален Пекинг најави контрамерки, ќе воведе царини за 5200 американски производи, доколку САД ја реализираат најавата за царинење на кинески производи вредни 200 милијарди долари.

Професорот по економија Нуриел Рубини со став дека за разлика од лани сега американскиот долар зајакнува што ќе доведе до уште поголем трговски дефицит на САД и повеќе протекционистички политики за што Трамп ќе ги окривува другите земји.

„Според мое мислење – за Кина е подобро да ги поддржи напорите на претседателот Трамп, да ја реши неправедноста и нелегалната трговија, и нивниот тарифен проблем, нивниот недостаток на реципроцитет, кражба на технологија, подобро е да го разберат претседателот Трамп сериозно“, смета Лари Кудлоу, Национален економски совет.

Американскиот увоз од Кина е поголем од извозот за два и пол пати, односно дефицитот надминува 300 милијарди долари. Најголемите американските автомобилски компании извозници најавуват намалување на добивката за годинава поради дополнителните царини на челикот и алуминиумот, што ја намалува конкурентноста. Некои компании, како легендарниот „Харли Дејвидсон“ најавија селење на производството надвор од САД, во обид да ја намалат штетата. ММФ излезе со прогноза дека ескалацијата со воведување царини и реципрочните контрамерки можат да го намалат глобалниот економскиот раст за половина процент до 2020-та.

 

Свето Николовски