Почна увидот

09.08.2018 15:49

Граѓаните со право на глас, ќе можат до 23-ти август да ги проверат податоците во избирачкиот список за референдумот, и да извршат корекција доколку е потребно...

Промената на имињата на улиците направи забуна, па сопругата на Александар наместо во Центар е запишана да гласа во Драчево. Иако адресата не ја менувале, семејството Кавракови на минатите избори се соочило со непријатна ситуација.

„Со сопругата 40 години гласаме во гимназијата Јосип Броз- Тито, а за претходните избори наместо во гимназијата ја испратиле во Драчево. Бев во дирекцијата на ДИК, ми рекоа дека тука треба да се пополни формулар. Димитрије Туцовиќ имало улица и во Центар и во Драчево“, вели Александар Кавраков, жител на Центар.

Увидот во избирачкиот список ќе трае до 23-ти август. Проверката може да се направи електронски на страницата на ДИК или во подрачните канцеларии. Граѓаните треба да се идентификуваат со лична карта или пасош.

Од подрачната канцеларија на ДИК во општина Центар информираат дека изутрината неколкумина граѓани се јавиле телефонски за да ги проверат податоците во избирачкиот список. Минатогодишните искуства потврдуваат дека најголем интерес обично има последните денови пред истекот на рокот, кога граѓаните доаѓаат лично да ги проверат податоците во списокот.

Искуствата покажуваат дека најголем дел од граѓаните податоците ги проверуваат на Интернет.

На референдумот закажан за 30-ти септември, право на изјаснување имаат 1.805.707 граѓани, но бројката ќе се заклучи на 7-ми идниот месец кога ќе бидат извршени сите промени коишто произлегле од увидот. На забелешката дека сѐ уште има имиња на повеќе гласачи запишани на иста адреса, од ДИК велат дека списокот се составува со податоците коишто стигнуваат од МВР, судовите и Управата за матична евиденција.

„Доколку овие граѓани при јавниот увид утврдат дека имаат нова адреса, треба да извадат нова лична карта, да променат живеалиште, треба тоа да го сторат во МВР, да извадат нов документ за идентификација, па потоа со тој документ да поднесат барање до ДИК за промена на податоци“, изјави портпаролката на ДИК, Љупка Гугучевска.

За гласање се пријавиле и 19 нашинци од дијаспората, но оваа бројка не е конечна. Гласањето во странство ќе се оддржи на 29-ти септември.

 

Анита Димитријевска