Политика

За СДСМ планот за економски раст дава резултати, ВМРО-ДПМНЕ смета- економијата тапка во место

09.08.2018 16:08

Планот за економски раст и политичките за интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО даваат резултати- сметаат Социјалдемократите. ВМРО-ДПМНЕ не се согласува, економија тапка во место, со договорот со Грција не се гарантира ништо македонско...

Економските политики на Владата и патот на земјава кон Евтроатлантските интеграции главни теми на кои ги судрија аргументите владејачката СДСМ и опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Политиките за интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО, заедно со економските политики на Владата и планот за економски раст даваат резултати - сметаат Социјалдемократите. Според нив, како што земјава се доближува до ЕУ и НАТО така се зголемуваат странските инвестиции, доаѓаат повеќе пари, расте извозот, растат платите, се зголемува индустриското производство.

Според СДСМ, овие позитивни трендови значително ќе се зголемат со целосно интегрирање на Македонија во ЕУ и НАТО.

Од ВМРО- ДПМНЕ со став- реализацијата на капиталните инвестиции никогаш не била толку ниска. Според нив, економија тапка во место, фирмите и стопанството се пред колапс, платите можеби се помали, а пензиите не се зголемени.

ВМРО-ДПМНЕ посочија дека со штетниот договор со Грција не се гарантира ништо македонско. Доволен показател се, како што рекоа од опозициската партија, изјавите на грчките политичари кои јасно кажуваат дека се брише сѐ што е македонско со овој штетен и капитулантски договор кој што го приреди СДСМ.

 

Игор Панов