Институт за јавно здравје

Во земјава нема Западно- нилска треска

09.08.2018 16:14

Во земјава нема Западно- нилска треска, соопшти Институтот за јавно здравје откако ги испита двата сомнителни случаја. Сепак, не ја исклучуваат можноста за ова заболување. Појаснуваат дека повеќе од 80 отсто од луѓето каснати со заразен комарец поминуваат без симптоми. Нагласуваат дека е важна заштитата од убоди. Оценуваат дека прскањето треба да почне многу порано за да се спречи наездата...

Двајцата сомнителни пациенти немаат Западно- нилска треска, покажаа лабораториските анализи направени во Институтот за јавно здравје. Но, епидемиолозите не ја исклучуваат можноста за појава на ова заразно заболување, бидејќи комарците што го пренесуваат ги има и кај нас. Западно- нилската треска е присутна во соседството.

„Во нашата држава комарци има, има и типови кои се можни преносители на Западно нилска треска. Сезона е, топло е многу, ја има насекаде околу нас, очекуваме да има регистрирано заболени и кај нас“, изјави д-р Гордана Кузмановска, епидемиолог во Институтот за јавно здравје.

Поставување на заштитни мрежи на вратите и прозорците, како и употреба на препарати за заштита од убоди на комарци се дел од мерките што граѓаните можат да ги преземат за да се заштитат. Но велат, ништо не помага од напливот на комарци, се жалат на убоди.

„Ме касаат секој ден, нон стоп, катастрофа е.“

„Предизвикуваат вознемиреност кај нас повозрасните, но и кај децата.“

„Синот е многу искасан по нозете.“

„Има има еве ме искасаа и мене синоќа. Ги има, многу ги има. Како се стемни тие почнаа да напаѓаат. Жал ми е за малите деца.“

„Како не ме касаат, ноќе ме будат, во Кисела Вода живеам. Како авиони да летаат, а не комарци. Ме будат во еден часот, во три, во пет“- велат граѓаните кои ги анкетиравме. 

Епидемиолозите велат дека првото прскање треба да се изврши на почетокот на пролетта, пред ларвите да станат комраци. Град Скопје првото прскање против комарци го спроведе во јули.  

За овој викенд градските власти најавуваат авионско прскање против комарци, доколку дозволат временските услови. Во јуни прскањето доцнеше, бидејќи тендерот беше поништен, поради сомнение дека набавените препарати се штетни по здравјето на граѓаните.

 

Андријана Атанасовска