Андроид наполни 10 години

25.09.2018 11:57

Пред десет години, Гугл го претстави HTC Dream телефонот, кој беше првиот што ја користеше новата платформа.

Мобилниот оперативен систем Андроид наврши 10 години од неговото лансирање. Пред десет години, Гугл го претстави HTC Dream телефонот, кој беше првиот што ја користеше новата платформа.

Тој телефон имаше лизгачки дисплеј, кој ја откриваше хардверска тастатура под него. Телефонот немаше виртуелна тастатура или приклучок за слушалки. 

Во тоа време, iPhone веќе имаше наполнето една година и беше огромен хит на пазарот. Првиот Андроид беше сосема различен од сегашниот. Но, филозофијата беше иста – повеќе слобода и флексибилност. Корисниците имаа можност да го персонализираат Dream и да го организираат и прошират интерфејсот по желба.

Андроид, исто така, ја постави основата за мобилната хегемонија на Гугл. Платформата отвори нови извори на приходи за компанијата и значително ги зголеми своите корисници на услуги.

Платформата се одликува и со фактот дека е отворена и иако Гугл има одредени барања, буквално секој производител може да го модифицира и прилагоди според нивните желби. Од една страна, ова помогна на Андроид да стане најпопуларната мобилна платформа во светот.

Од друга страна, тоа создаде многу голема фрагментација. Секој производител има различни идеи и процеси, а најновите ажурирања ретко стигнуваат до потрошувачите. Во повеќето случаи, компаниите обезбедуваат надградби само околу една година од пуштањето на телефонот.

Сепак, Андроид и понатаму е популарен. Толку популарен, што стана вистинска алтернатива на iOS. Барем во смисла на масовниот потрошувач.