Театар

„Еден месец на село“ ќе ја отвори новата сезона во МНТ

27.09.2018 15:13

„Еден месец на село“ од Тургењев во сабота со премиерна изведба во МНТ. Режисерот Паоло Маџели по 30 години повторно во Скопје. Вели дека е среќен што имал можност да работи со тимот од Македонскиот народен театар...

„Еден месец на село“ е едно од најдобрите дела во литературниот опус на рускот писател Иван Сергеевич Тургењев. В сабота премиерна изведба во МНТ.

Во оваа комедија на сцената поминуваат луѓе кои се обидуваат да размислуваат, мечтаат и да живеат. Се обидуваат да се борат и да се надеваат, а истовремено се и тажни и смешни.

Режисерот Паоло Маџели повторно се враќа во Скопје по 30 години. Вели дека е среќен што имал можност да работи со тимот од МНТ. За актерите, делото на Тургењев бил вистински предизвик. За дел од нив и ново искуство.

Дел од актерската екипа се Ѓорѓи Јолевски, Сашка Димитровска, Сашко Коцев, Никола Ристановски. Втората претстава е закажана за 2-ри октомври.

 

Викторија Милевска