• Економија 12.05.2017 14:18

  Од 18-ти мај трет циклус саеми за вработување

  Од идната недела на едно место работодавачите ќе може да ја презентираат понудата, а невработените директно да се информираат и да конкурираат за нови работни места. Стартува третиот циклус саеми за вработување.

 • Економија 12.05.2017 13:30

  Намален бројот на туристи во март

  Бројот на туристи во март бележи намалување за 3,5 проценти во споредба со истиот месец лани, објави Заводот за статистика.

 • Економија 12.05.2017 12:59

  Трет циклус Саеми за вработување

  На 18-ти мај почнува новиот, трет по ред циклус Саеми за вработување. Ова е добра можност работодавците да ја презентираат својата побарувачка, а лицата заинтересирани за вработување, непосредно да се информираат за понудените условите.

 • Економија 11.05.2017 15:20

  ЕК: Македонската економија стабилна, раст на БДП од 2,9%

  Бруто домашниот производ во Македонија е значително забавен поради опаѓање на инвестициите, пишува во Пролетната економска прогноза на Европската комисија за државите членки, за земјите на Западниот Балкан, и глобално за светската економија.

 • Економија 11.05.2017 14:58

  Одбележан Денот на финансиската едукација

  Финансиски едуцирани луѓе се луѓе богати со животна вештина. Банките, штедилниците, инвестициските, осигурителните и пензиските фондови како и брокерските друштва заеднички работат на подигање на финансиската писменост  преку флаери, брошури, подароци и совети.

 • Економија 11.05.2017 14:00

  Миноски: Буџетот ликвиден, субвенциите ќе се исплатат по објавување на одлуката

  Буџетот е ликвиден, а за исплата на земјоделските субвенции од Министерството за финансии ќе се чека да се објави одлуката на Уставниот суд, изјави министерот за финансии, Кирил Миноски. Тој нагласи во моментов нема потреба од ребаланс и од издавање еврообврзница.

 • Економија 11.05.2017 12:33

  ЕК: Раст од 2,9% на македонската економија годинава

  Пролетна економска прогноза на Европската комисија за државите членки, но и за Западниот Балкан. Бруто- домашниот производ во земјава е значително забавен поради недостиг на инвестиции, пишува во извештајот. Сепак економските основи, побарувачката, увозот и извозот остануваат стабилни.

 • Економија 11.05.2017 10:39

  Почна новата реколта, се чекаат субвенциите

  Околу 30.000 тутунарски семејства во земјава нестрпливо ги очекуваат субвенциите за откупениот тутун на стартот на новата реколта.

  Семејството Пулиќ од Новоселани, долненско со аирлија го почна садењето. Велат, сега им се потребни субвенциите зашто трошоците се големи.

 • Економија 10.05.2017 15:16

  МФ ја чека одлуката на Уставен за да ги исплати субвенциите

  Министерството за финансии ја чека одлуката на Уставниот суд за да ги исплати субвенциите на земјоделците. Од Министерството за финансии истакнуваат дека не ја добиле одлуката, но оти буџетот е ликвиден и има средства во државната каса.

 • Економија 10.05.2017 14:41

  Подобра регулатива за бизнис- секторот

  Малите и средни претпријатија се соочуваат со проблеми при спроведувањето на законските прописи- причина недоволната информираност и капацитет. Ова го покажала анализата на проектот „Партнерство за подобра бизнис регулатива“.

Pages