• Економија 10.02.2017 15:21

  Завршува откупот на тутунот

  Завршува откупот на тутунот во земјава. Главнината на реколтата, преку 21 000 тони, веќе ја презедоа девете откупувачи со просечна цена од 196 денари. Остануваат неполни илјада тони, тутутнарите да го предадат на вагите. Реколтата квалитетна, производителите, главно задоволни.

 • Економија 10.02.2017 12:43

  Беслатно впишување имот во 31 катастарска општина

  Само 100.000 катастарски парцели имаат запишани права на сопственост во изминативе неколку години, остануваат повеќе од 300.000. Програмата на Агенцијата за катастар за 2017-та предвидува бесплатно запишување на правото на сопственост во 31 катастарска општина.

 • Економија 10.02.2017 10:32

  1,5 милиони евра субвенции за рибарство

  Со 1,5 милиони евра во 2017 година ќе се финансира порибувањето на езерата и реките и изградбата и реконструкцијата на рибниците.

 • Економија 09.02.2017 16:45

  50 милиони евра за енергетска поддршка на Балканот

  Со 50 милиони евра ќе се финансираат енергетски проекти во државите од Западен Балкан за да се зголемат заштедите на електрична енергија и да се намалат емисиите на штетни гасови. Европската Унија потпиша договор со финансиските институции.

 • Економија 09.02.2017 15:49

  Во Прилеп отворен Инфо- кариерен центар

  28 млади во Прилеп, од социјално загрозени семејства наредните месеци ќе се обучуваат за занимањата кои им лежат, а за кои има потреба пазарот на трудот и кои ќе им ги отворат вратите во бизнис секторот. 8 од нив ќе добијат и можност за практична работа.

 • Економија 09.02.2017 11:31

  Eнергетските реформи клучни за Западен Балкан

  Во Скопје денеска се одржа состанок на министри за енергетика на земјите од Западен Балкан вклучени во „Берлинскиот процес“ на кој е домаќин вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, а присуствуваше еврокомесарот за добрососедска политика и проширување на ЕУ Јоханес Хан.

 • Економија 09.02.2017 10:27

  Подобрување на регулативите за бизнис предизвик за администрацијата во Белата куќа

  Соединетите Американски Држави ги имаат најсовремените финансиски компании што нудат услуги на клиентите преку интернет, но нивната работа честопати е блокирана од регулативите на федералните власти.

 • Економија 09.02.2017 10:19

  Електронска евиденција на откуп на земјоделски производи

  Се воведува електронски систем за водење на регистарот на откупувачи на земјоделски производи со целосна евиденција на родот, од договорените количества со производителите, до откупните цени и нивната исплата.

 • Економија 08.02.2017 16:16

  Пристигна шестиот патнички воз од Кина

  Во март, двата нови електровоза ќе почнат да сообраќаат од Скопје кон Гевгелија, останатите четири ќе возат долж желеничката мрежа во земјава. Комплетирана набавката на патничките гарнитури од Кина, инвестиција тешка 25 милиони евра.

 • Економија 08.02.2017 15:39

  Грчките земјоделци не попуштаат, блокадата проблем за домашното стопанство

  Многубројните реакции и барања резултираа со пропуштање на 9 цистерни со нафтени деривати на ОКТА преку граничниот премин Евзони кој поради штрајк на грчките земјоделци сѐ уште е затворен за сообраќај, додека премините Дојран и Меџитлија на македонско-грчката граница се отворени.

Pages