• Економија 01.12.2017 12:40

  Доделени првите решенија за обештетување на стечајците

  Доделени се првите решенија за надомест на стечајците. Законот за материјално обезбедување на стечајците беше усвоен на владина седница на крајот на јули годинава, а усвоен од македонското Собрание во септември годинава.  Досега позитивно се решени 1.029 барања.

 • Економија 30.11.2017 16:35

  Странските компании тврдат- домашните фирми инертни за соработка

  Само еден процент од странските компании што користат државна помош соработуваат со домашни фирми.

 • Економија 30.11.2017 15:40

  Готов е проектот за пругата Кичево- Лин

  Готова е проектната и тендерската документација за изградба на пругата Кичево- Лин за која се потрошија 7,7 милиони евра. Евроамбасадорот Семуел Жбогер рече дека ЕУ дава значење на овој проект со кој ќе се доградат деловите што недостасуваат за трансевропската транспортна мрежа.

 • Економија 30.11.2017 13:08

  Продолжението на расправата за буџетот одложено за утре

  Продолжението на седницата на собраниската Комисија за финансирање и буџет, закажано за денеска се откажа. Ново продолжение е најавено за утре во 11 часот.

 • Економија 30.11.2017 10:49

  Бизнис форум меѓу странските инвеститори и домашните компании

  Советот на странски инвеститори и Стопанската комора на Македонија организираат бизнис форум и билатерални средби меѓу странските инвеститори и домашните компании, кои имаат потенцијал да станат нивни добавувачи.

 • Економија 30.11.2017 10:34

  Почнува пријавувањето субвенции за рибарство

  Овластените институции од областа на рибарството, рибарски здруженија и организациите на производителите и концесионерите имаа дополнителен рок за достава на барање за финансиска поддршка на проекти за нови пазари и промотивни кампањи.

 • Економија 30.11.2017 08:20

  Продолжува комисиската расправа по Предлог-буџетот за 2018

  Во Собранието на Република Македонија денеска на седница на Комисијата за финансирање и буџет ќе продолжи расправата по Предлог-буџетот за 2018 година.

  Општиот претрес по предлогот започна завчера и според Деловникот трае 10 работни денови. Комисијата не заседаваше вчера и завчера.

 • Економија 29.11.2017 16:14

  „Фени“ под стечај

  „Фени“ оди под стечај- Велешкиот суд го усвои предлогот на Стопанска, Комерцијална и Силк Роуд банка за почнување на постапката. Не ја прифати понудата на бугарската фирма „Енекод“. За стечаен управник е назначен Мирослав Анастасиевски од Гостивар.

 • Економија 29.11.2017 16:06

  Поддршка за инвестиции во обновливи извори на енергија

  Сите заинтересирани домашни компании можат да ги користат можностите да инвестираат во обновливи извори на енергија, особено во фотоволтаици, при што ќе можат да искористат и 65% поддршка преку ИПАРД програмата, со што драстично се намалуваат трошоците за енергија, а средствата се враќаат за само

 • Економија 29.11.2017 14:07

  Раст на индустриското производство за 1,3 отсто

  Индустриското производство во октомври 2017 година бележи раст за 1,3 отсто во однос на истиот месец лани, а во периодот јануари - октомври 2017 година во однос на јануари - октомври 2016 година, зголемување од 0,1 процент, соопшти Државниот завод за статистика.

Pages