• Економија 13.11.2013 12:02

  Пријавување за полагање испит за лиценци за проценители на тутун

  Почна пријавувањето за полагање испит за лиценци за проценители на тутун. Огласот ќе трае до 15 ноември. На секоја откупна вага, според законот, мора да има и по еден лиценциран проценител , претставник на здруженијата  на тутунопроизводителите.
 • Економија 12.11.2013 23:48

  Телеком и две медицински фабрики ќе отвораат нови работни места

  Европска компанија од телекомуникацискиот бизнис  до крајот на овој  или во почетокот на наредниот месец ќе ја објави одлуката за реализирање на голема инвестиција во земјава.  Таа  во период од 3 години ќе вработи над 1000 луѓе ,претежно со високо образование . 

 • Економија 08.11.2013 19:42

  ММФ: Економскиот раст повисок од очекуваниот

  Монетарците ја завршија мисијата на Македонија. Oценката е дека економијата закрепнува побрзо отколку што се очекувало. Tоа било повод ММФ да ја ревидира и прогнозата за растот годинава на 2,5%.

 • Економија 07.11.2013 21:48

  Зголемено кредитирање-бараат компаниите и граѓаните

   Според анализите на Централната банка БДП годинава ќе порасне за 3,3%, догодина 3,7%. Оптимизмот го базира на засилените јавни и странски инвестиции, извозот и закрепнувањето на личната потрошувачка.

 • Економија 07.11.2013 15:58

  Почнува продажбата на становите на Џевахир

  Добрите односи на политички план меѓу Македонија и Турција како и  поволната  бизнис клима  беа клучни,  турскиот инвеститор  Џевахир Холдинг ,да вложи над 300 милиони евра во изградбата на најлуксузните висококатници во Општината Аеродром.
 • Економија 07.11.2013 11:50

  Македонско-бугарска комора

  Македонско-бугарската стопанска комора  и општините од  источниот дел на земјава со заеднички напори ќе ги  поттикнуваат економската соработка на фирмите од Македонија и од Бугарија,инвестициите , како и целосното искористување на парите од Европските фондови наменети за прекугранична соработка
 • Економија 04.11.2013 14:49

  100 милиони евра за подобрување на општинската инфраструктура во земјите на Западниот Балкан

  Европската банка за обнова и развој  и германската КФВ , со заеднички напори, ќе основаат Фонд за подобрување на општинските инфраструктури во земјите на Забадниот Балкан.
 • Економија 04.11.2013 10:22

  Колку се познаваат потрошувачките права

  Дел од трговците си тераат по старо .Се обидуваат да профитираат  подметнувајќи им на потрошувачите неквалитетни машини,ладилници или  телевизори .Рекламациите на квалитетот на уредите во гарантниот рок се бавни ,  а ефектите  најчесто скромни .Законот ги штити правата  на потрошувачите , но ти
 • Економија 31.10.2013 15:08

  Бизнис билтен

  Белград – Првата официјална понуда за изградба на супермаркетот Лидл во Белград стигна од општина Раковице.
 • Економија 25.10.2013 11:19

  Презентација за раст на економијата во ЈИЕ

  Народната банка на Република Македонија и Канцеларијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Скопје денеска организираат презентација на Бас Бекер, шеф на Регионалниот оддел за брзорастечки европски земји во Дирекцијата за Европа при ММФ.
   

Pages