• Економија 05.04.2017 13:52

  Зголемен бројот на патници на Скопскиот и Охридскиот аеродром

  Бројот на патници превезени од двата аеродрома во Македонија во првите два месеца од годинава е зголемен за 9 проценти. Податоците од ТАВ Македонија, кој стопанисува со аеродромите, покажуваат дека во овој период од аеродромите во Скопје и во Охрид се превезени 238.180 патници.

 • Економија 05.04.2017 12:33

  Нова авионска линија Скопје- Будимпешта

  На Скопскиот аеродром „Александар Велики“ слета авионот од Будимпешта. Од денска со „Виз Ер“ два пати неделно директен лет до унгарската престолнина. Менаџментот кој флотата ја збогати со уште еден авион, најави ниски цени на авиобилетите.

 • Економија 05.04.2017 10:32

  Раст на добиточното производство

  Според податоците од статистика, производството на кравјото млеко во 2016 година изнесувало 400.000 литри, што е за 11,5 проценти повеќе во однос на претходната година.

  Зголемување е забележано кај овчото млеко за скоро 1 и кај козјото за 24 отсто.

 • Економија 04.04.2017 16:28

  Рурални иницијативи за вработување

  Климентина Јагуриноска и Николче Василоски од прилиепско Големо Коњари трудољубиво се обучиваа со вештини како да стигнат до работно место и да му дадат смисла на животот. Ќе добијат и возачки дозволи за да ја збогатат личната биографија.

 • Економија 04.04.2017 12:38

  Извозот во јануари и февруари поголем за 7,2 проценти

  Во првите два месеца од Македонија се извезени стоки за 7,2 проценти повеќе од тој период лани. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки во овие два месеца изнесува 747.106.000 американски долари.

 • Економија 03.04.2017 15:09

  Компаниите за заштита при работа бараат слободниот пазар да ги одредува цените

  Доколку сакаме да овозможиме давање квалитетни услуги и поадекватни услови за побезбедна работа на вработените ќе мора да се овозможи вистинска конкуренција во секторот за безбедност и здравје при работа.

 • Економија 03.04.2017 15:00

  Отворен Саемот за вработување и кариера, се бара свеж кадар

  35 домашни и странски компании преку Саемот за вработување бараат свеж кадар, студенти од техничките факултети. Нудат можност за практиканство, обуки, но и за вработување.

 • Економија 03.04.2017 12:53

  Бензините со иста цена, дизелот поевтинува за 1,5 денари

  Бензините со иста цена, дизелот и екстра лесното масло за домаќинство поевтинуваат за 1,5 денари. Регулаторната комисија за енергетика ја направи пресметката. Еуросупер БС-95 и Еуросупер БС-98 и во идниве две недели ќе се продаваат за 65, односно 67 денари за литар.

 • Економија 03.04.2017 12:03

  Нова авионска линија од Скопје до Будимпешта

  Директен лет од Скопје до Будимпешта. Од среда нискобуџетската „Виз Ер“ од аеродромот „Александар Велики“ до унгарската престолнина ќе сообрака два пати неделно.

 • Економија 03.04.2017 11:03

  Он- лајн рекламирањето во пораст

  Македонските компании се повеќе употребуваат нов маркетинг пристап. Своите буџети ги пренасочуваат кон он- лајн рекламирањето. Иновациите во ова поле ги донесе и популаризацијата на социјалните мрежи. Брендовите и потрошувачите интерактивно се поврзуваат. Производите побрзо се продаваат.

Pages