• Економија 01.02.2014 16:40

  Концесии во рударството

  Дваесет компании ќе вршат геолошки истражувања, а 6 ќе почнат со експлоатација на минерални суровини. Според бизнис плановите тие за 5 години ќе инвестираат 700 милиони денари и ќе отворат околу 150 работни места, најголем дел во рурални подрачја.
 • Економија 01.02.2014 16:30

  Во Свети Николе се гради фабрика за печурки

  Во близина на Свети Николе почна изградбата на нова фабрика за печурки, во која ќе бидат вработени 450 луѓе. Целосната изградба на комплексот ќе биде комплетирана за 4 до 5 години, но првата фаза на производство почнува уште овој септември.

 • Економија 01.02.2014 14:34

  Растот на индустриското производство над очекувањата

  Растот на индустриското производство е над очекувањата и за декември и за целата мината година. Во декември имаме 9,5 % раст на индустриското производство споредено со декември минатата година, а просекот за целата година е 3,2 и тоа е над нашите очекувања.
 • Економија 01.02.2014 14:03

  Во Свети Николе ќе „никне“ холандска фабрика за печурки

  Во индустриската зона „Овче Поле“ во близина на Свети Николе денеска е поставен камен-темелник на нова фабрика за печурки, холандска странска инвестиција на компанијата ИД Балкан ДООЕЛ Тетово. 
   
 • Економија 01.02.2014 11:27

  Расте заштедата на граѓаните и фирмите

  Граѓаните чуваат во банка 3 милијарди евра, а со заштедите на фирмите износот на пари ставени во банкарските сефови изнесува вкупно 4,2 милијарди евра.

 • Економија 01.02.2014 09:49

  Тутун ќе се откупува и за викендите

  Од денеска откупот на тутун ќе се реализира и за време на викендите. Станува збор за барање од страна на тутунопроизводителите, кое преку Министерството за земјоделство беше препорачано на откупувачите и беше прифатено.
   
 • Економија 31.01.2014 15:15

  Нова кредитна линија на ЕБРД за одржлива енергија

  Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) насочи 125 милиони евра за финансирање  проекти за  одржлива енергија во 6 земји од Западниот Балкан, вклучувајќи ја и Македонија.

 • Економија 31.01.2014 10:50

  Македонија и Бугарија ќе кредитираат заеднички бизнис проекти

  Со цел кредитирање на заедничките проекти помеѓу Македонија и Бугарија како и унапредување на трговската размена помеѓу двата соседи, Македонската и Бугарската банка за развој почнаа разговори за создавање специјален фонд.
   
 • Економија 30.01.2014 15:43

  НБРМ: Раст на економијата од 3,7% годинава

  Советот на Народната банка на Македонија (НБРМ) на денешната седница на оцени дека има забрзување на кредитната активност во четвртиот квартал од минатата годинa, кое особено е изразено во последниот месец, посебно кон корпоративниот сектор.

 • Економија 30.01.2014 15:01

  Конзервираниот зеленчук претежно за извоз

  Македонските конзервни фабрики 2013 година ја завршуваат со раст од најмалку 20 проценти. Успешната извозна приказна на преработувачите се повтори и ланската сезона. Тие велат дека имаат континуиран раст на побарувачката на странските пазари.

Pages