• Економија 16.12.2016 14:50

  „Струмица табак“ нема бонитет, но тутунот ќе се откупи

  „Струмица табак“ ги загуби роковите за откуп на тутун. До законскиот рок, 15-ти декември, оваа компанија ниту ги отвори пунктовите за откуп на договорените 2.300 тони, ниту достави бонитет дека ќе го плати родот.

 • Економија 16.12.2016 14:10

  Се очекува благ пад на цената на недвижностите

  Агенцијата за катастар на недвижности информираше за цените и трансакциите во вториот квартал од годинава. Оттаму велат дека може да се очекува благ пад на цените на становите во Скопје.

 • Економија 16.12.2016 12:23

  Катастар: Да се продолжи рокот за изработка елаборати за дивоградби

  Агенцијата за Катастар на недвижности апелира граѓаните и компаниите до крајот на месецов да поднесат барање за изготвување елаборати за легализација на дивоградбите. Рокот истекува на 31-ви декември. Службите белат зголем интерес.

 • Економија 16.12.2016 10:22

  Електронска евиденција за откуп на земјоделски производи

  Се воведува електронски систем за водење на регистарот на откупувачи на земјоделски производи со целосна евиденција на родот, од договорените количества со производителите, до откупните цени и нивната исплата.

 • Економија 15.12.2016 16:51

  НБРМ пушти во оптек банкноти од 200 и 2.000 денари

  Нови книжни пари од 200 и 2.000 денари од денеска се пуштени во оптек, а банкнотата од 5.000 денари е повлечена. Воведувањето на овие два нови апоена претставува прва промена по период од 20 години. Според граѓаните ова е одличен потег.

 • Економија 15.12.2016 16:21

  СКСЗМ: Навикнавме на кризата

  Драгоцено време и можност за позначителен раст изгуби бизнисот со политичката криза. Очекува, институциите да почнат да функционираат со полн капацитет, да ги усвојат нивните предлози, во спротивно доведени ќе бидат во прашање домашните и странски инвестиции- велат работодавачите.

 • Економија 15.12.2016 10:44

  Од денеска во оптек банкноти од 200 и 2.000 денари

  Од денеска во платниот промет влегуваат книжни пари во нови апоени од 200 и 2.000 денари, а се повлекуваат банкнотите од 5.000 денари. Одлуката произлегува од реално согледаната потреба за ребалансирање на постојната апоенска структура што е во опток, соопшти Народна банка.

 • Економија 15.12.2016 10:09

  Почна исплатата на винското грозје

  До денеска винските визби треба да им ја платат на лозарите првата рата од 20 проценти за купеното грозје. Според законот исплатата е во рок од 6 месеци од превземањето на откупениот род и ќе биде на 3 рати.

 • Економија 14.12.2016 15:08

  НБРМ ја намали рефернтната каматна стапка на 3,75%

  Народна банка ја симна референтната каматна стапка за 0,25 процентни поени и таа сега изнесува 3,75 насто. Истовремено вчера била донесена и одлука за зголемување на понудата на благајнички записи за денешната аукција за милијарда денари, односно за над 16 милиони евра.

 • Економија 14.12.2016 14:55

  Во оптек нови банкноти од 200 и 2.000 денари

  Новите книжни пари од 200 и 2.000 денари се пуштени во оптек. Во историјата заминаа банкнотите од 5.000 денари, кои многу ретко се употребуваа, нивната примена во секојдневните трансакции беше незначителна. Од Народна банка со став- со новите пари се очекува урамнотежување на побарувачката.

Pages