Скопскиот аеродром ќе добие навигациски систем за летови во услови на магла

11.09.2014 12:37

Систем за сателитска навигација што ќе овозможи слетување и полетување во услови на магла ќе биде поставен на Скопскиот аеродорм „Александар Велики“.

Со Еуроконтрол ќе се работи физибилити студијата со комплетни податоци за негова реализација што е во фокусот на дебатата на сите надлежни институции. Маглата со децении е виша сила поради која се откажуваат или пренасочуваат низа летови и се трпат финансиски загуби.

Систем за сателитска навигација што ќе овозможи слетување и полетување во услови на магла ќе биде поставен на Скопскиот аеродорм „Александар Велики“.

Со Еуроконтрол ќе се работи физибилити студијата со комплетни податоци за негова реализација што е во фокусот на дебатата на сите надлежни институции. Маглата со децении е виша сила поради која се откажуваат или пренасочуваат низа летови и се трпат финансиски загуби.

За полетување и слетување на авионите, се бара видливоста да е 1,2 километри. Според опременоста, Скопскиот аеродром и натаму е ниска категорија. Воздухопловните власти за прв пат иницираат решение. 

 

Сузана Фиданска- Стоевска