Калиопи ќе ја претставува Македонија на Евросонг 2016

24.11.2015 20:18

МРТ одлучи годинава, на овој престижен и реномиран музички натпревар, честа за претставување на Јавниот национален радиодифузен сервис и Македонија, повторно да и се довери на најголемата македонска поп-рок ѕвезда, но и на едно од најголемите балкански афирмирани музички имиња – Калиопи.

Македонската Радио Телевизија како членка на Европската Радиодифузна Унија, донесе одлука со која се дефинира  учеството на Македонија  на претстојното 61-то издание на најголемиот меѓународен музички фестивал во Европа – ИЗБОР ЗА ПЕСНА НА ЕВРОВИЗИЈА  кој ќе се одржи во мај 2016, во Стокхолм, Шведска.

МРТ одлучи годинава, на овој престижен и реномиран музички натпревар, честа за претставување на Јавниот национален радиодифузен сервис и Македонија, повторно да и се довери на најголемата македонска поп-рок ѕвезда, но и на едно од најголемите балкански афирмирани  музички имиња  – Калиопи.

МРТ не се сомнева дека со изборот на Калиопи за македонски претставник на Евросонг 2016 ќе се добие комплетен  “евровизиски музички пакет” – спој на атрактивност, автентичност и исклучителни вокални можности  во контекст на достојното претставување на Македонија пред европската и светска  културна јавност.

Нејзиното прво учество на Евровизија во 2012-тата година со песната “Црно и бело” и овозможи на Македонија влез во големото финале, оставајќи силен впечаток кај целокупната музичка јавност и публика, што сеуште трае.

Со богата музичка  биографија како интерпретатор, автор и инструменталист, позната и призната  не само во Македонија туку и на Балканската музичка сцена, Калиопи соработува со врвни авторски имиња од балканското музичко миље. Нејзиното истенчено чувство за сценски перформанс , маркантниот и оригинален  артизам, и овозможија низа на хит рефрени  кои се слушаат и се препознаваат не само на македонската, туку и на балканската музичка сцена и пошироко.

Сигурни сме дека соработката на МРТ, со добро познатата комбинација, на поп дивата Калиопи и композиторот Ромео Грил којшто и овој пат ќе биде автор на македонската евровизиска  композиција, ќе резултира со модерен, атрактивен евровизиски производ , со афирмативен национален карактер.

Официјалното претставување на композицијата со која Македонија ќе се натпреварува во Шведска 2016, ќе се случи на Македонската телевизија и  пред  македонската  јавност  на крајот на февруари идната година.