Здравје

Дуња- есенски деликатес

05.12.2023 14:49

Дуњите содржат витамин Ц, витамини Б1 и Б2, каротен, калциум, калиум, натриум, како и мал дел протеини, а многу растителни влакна...

Дуњите се вистински есенски деликатес со карактеристичен вкус. Изобилуваат со витамин Ц, а освен во исхраната, дуњите често се користат за лекување најразлични тегоби, од ублажување кашлица, па се до проблеми со варењето.

Дуњите содржат витамин Ц, витамини Б1 и Б2, каротен, калциум, калиум, натриум, како и мал дел протеини, а многу растителни влакна. Дуњата содржи и многу пектин, кој го регулира крвниот притисок и штити од штетните зрачења во природата.

Се препорачува секој продукт добиен од дуњата, како и самиот плод, да се јаде наутро, за максимално искористување на бенефитите.