Бројот на активни корисници на социјалните мрежи надмина пет милијарди

31.01.2024 20:06

Социјална мрежа со најмногу корисници е Фејсбук на Мета со 2,19 милијарди, Инстаграм – 1,65 милијарди, тесно зад ТикТок со 1,56 милијарди.

Бројот на активни корисници на социјалните мрежи се искачи на повеќе од пет милијарди, или околу 62,3 отсто од човештвото. Според најновата студија на компанијата за следење медиуми „Мелтвотер“ и агенцијата за социјални медиуми „Ви ар соушал“, бројот се зголеми за 5,6 отсто од минатата година, надминувајќи го растот на светската популација од 0,9 отсто.

Социјална мрежа со најмногу корисници е Фејсбук на Мета со 2,19 милијарди, Инстаграм – 1,65 милијарди, тесно зад ТикТок со 1,56 милијарди.

Извештајот предупредува дека е тешко да се дојде до прецизни бројки поради автоматизирани сметки или луѓе кои користат различни идентитети. Најпребаруваниот запис на Википедија беше „ЧетЏПТ“.