До 2018 та над милијарда евра во патишта

09.01.2014 14:54

Повеке од една милијарда евра за седум години се вложени во инфраструктурни проекти ..

Илјада километри   патишта се изградени или  реконструирани во изминатите седум години . Премиерот најави – нвестицискиот  бум од над милијарда евра во патната инфраструктура  продолжува  и до 2018 тата . Во следните две години  ќе се работи на нови  63 километри  патна мрежа   вредна 32 милиони и 680 илјади евра. Градежната офанизива со 790 милиони евра  продолжува и на трите големи проекти Демир Капија Смоквица , Миладиновци -Свети Николе-Штип и Кичево-Охрид . И покрај кризата и состојбите во регионот  се прави крупна инвестиција незапамтена досега  - порача Груевски.

,,Со изградбата на овие автопатишта кои се дел од паневропските коридори 8 и 10, ние ја градиме и европската патна карта, со што се овозможува да ја валоризираме нашата централна позиција на Балканот. Овие три автопати, заедно со останатите локални и регионални патни правци кои ќе се градат и реконструираат во периодот од 2014 до 2018 година, претставуваат инвестиција од над една милијарда евра. Ваков инвестициски бран во делот на патната инфраструктура никогаш се нема случено во Република Македонија“ - нагласи Претседателот на Владата на Никола Груевски

Со 92 милиони евра изградени или  реконстрирани се 469 километри автопати . Во 302 локални патни правци вложени се 45 милиони евра. Со добра патна инфраструктура се раздвижува економијата , се подобрува бизнис климата , се развива туризмот , се отвораат нови работни места,  огромен е ангажманот на стручни кадри во градежништвото и индустријата.

,,Во следниот период Друштвото за патишта  треба да биде континуирана активност на стручно оспосување и едукација на инженерите по патишта“ -вели Горан Миовски, од организацијата за патишта.

Ќе се реконструираат  и  мостовите на неколку патни правци. Наредниот месец ќе биде објавен и меѓународен повик за концесионирање на патните правци Гостивар-Кичево и Скопје-Блаце.

,, Сигналите од пазарот се позитивни и веројатноста за наоѓање потенцијален сериозен концесионер е висока“ - рече премиерот Груевски.

Градежништвото е двигател на економијата , патиштата ги градат фирми кои ангажираат минимум 51 насто македонски работници. Градежните компании ќе имаат полни раце работа.

Сузана Фиданска Стоевска