ЗАНИМЛИВОСТИ

Дали жените се подобри во мултитаскинг од мажите?

24.12.2020 10:49

Дали некогаш сте се запрашале зошто мултитаскингот е полесен за жените отколку за мажите? Митот за жена која постигнува сè постои одамна...

Резултатите од повеќе студии потврдија дека не само жените ја имаат оваа способност. Постојат разлики во брзината на обработка на информации, просторна ориентација и интелигенција на флуиди. Сепак, тоа не е клучно во овој случај.

Мултитаскингот  може да има и негативен ефект и врз жените и мажите. Причината е замор, што доведува до слабеење на фокусот. Но зошто тогаш на жените им е полесен мултитаскингот?  Одговорот лежи во ефектот Пигмалион со кој луѓето имаат тенденција да се вклопат во сликата што ја имаат другите за нив. Ова значи дека ако за жената се верува дека е способна да се занимава со разни активности и да се справи со различни улоги, таа ќе се обиде да го оправда тој впечаток.

Дамите се повеќе склони да работат повеќе работи истовремено, иако имаат исти предиспозиции како и мажите. Сепак, разликата е во искуството на жените и во она што тие чувствуваат дека можат да го понудат на семејството и заедницата.

Дијана Гогова Атанасова