Истанбул се придружува на семејството MICHELIN Guide

27.04.2022 14:44

Истанбул, глобална метропола која на посетителите им нуди можност да уживаат во традиционални јадења, како и во најдобрата интернационална кујна, е 38-та дестинација што е избрана на светската гастрономска сцена од страна на MICHELIN Guide, кој го води глобалниот сектор за храна и пијалоци уште од 1900-тите...

Истанбул, меѓу водечките светски центри за гастрономски туризам, на гостите им нуди древна прехранбена култура обликувана од уникатно културно наследство што се рефлектира во прекрасните ресторани во градот.

Истанбул, глобална метропола која на посетителите им нуди можност да уживаат во традиционални јадења, како и во најдобрата интернационална кујна, е 38-та дестинација што е избрана на светската гастрономска сцена од страна на MICHELIN Guide, кој го води глобалниот сектор за храна и пијалоци уште од 1900-тите.

Говорејќи на состанокот за Истанбул да се приклучи на MICHELIN Guide, Министерот за култура и туризам на Република Турција Мехмет Нури Ерсој истакна дека активностите за позиционирање на Истанбул – еден од најпосетуваните градови во светот – како „гастроград“ ќе привлечат заинтересирани туристи во добра храна и исклучителни вкусови за Турција.

Изразувајќи го своето задоволство од приклучувањето на Истанбул во семејството МИШЕЛИН, Гвендал Поленец, меѓународниот директор на МИШЕЛИН Guide, истакна дека Истанбул со векови го фасцинирал светот со својата историја, култура и интеркултурен идентитет.

Приклучувањето на Истанбул во MICHELIN Guide семејството се очекува да привлече гастро туристи во Турција, охрабрувајќи ја земјата да го заземе заслуженото место меѓу водечките светски гастрономски центри. Изборот на првите ресторани во Истанбул направен од независни инспектори на Мишелин кои вршат доверливи и ненајавени посети на ресторани ќе биде објавен на церемонијата организирана од Мишелин на 11 октомври 2022 година.