Една од најстарите велнес земји во светот

Tурција го претставува Светскиот ден на велнес

14.06.2022 17:17

Додека во светот се прославува Светскиот ден на здравјето на 11 јуни, Турција се издвојува како одлична дестинација за уживање во специјални третмани во бањи, топли извори, турски бањи, мирна природа и одмори по јога.

Велнес искуството ја прави Турција совршена дестинација за уживање. Турција е познат дом на антички центри за лекување како Хиераполис и Пергамон, светски туристички центар кој има долготрајна историја на благосостојба и подмладување. Велнес културата во Турција датира илјадници години, но земјата исто така има силни корени во oваа област со оглед на тоа што турскиот велнес пионер Белгин Аксој го создаде Денот на велнес и го трансформира во глобално признат ден. Светскиот ден на велнес се слави секоја втора сабота во јуни.

Додека во светот се прославува Светскиот ден на здравјето на 11 јуни, Турција се издвојува како одлична дестинација за уживање во специјални третмани во бањи, топли извори, турски бањи, мирна природа и одмори по јога.

Лекувајте и подмладете се во водечките светски термални капацитети во Турција.

Неспоредлива дестинација за велнес туризам, термалните ресурси на Турција се рангирани на прво место во Европа и на седмо место во светот. Секоја година, стотици илјади меѓународни посетители доаѓаат во турските одморалишта, каде што уживаат во топлите извори. Афионкарахисар во Егејскиот регион, позната спа дестинација познат како водечки град на термалниот туризам во Турција, нуди води со висока содржина на минерали во Газлигол, Хејбели, Омер, Худаи и Гечек. Термалните води на овие дестинации се издвојуваат со високо ниво на јаглерод диоксид, натриум бикарбонат, натриум хлорид, бромид и флуор и помагаат во заздравувањето на кожните болести, како и болестите на желудникот, бубрезите и цревните болести.

Бурса, историски град кој се наоѓа близу Истанбул, е познат по своите топлински богатства. Поранешниот главен град на Османлиската империја е место од листата на светското наследство на УНЕСКО, домаќин на Челик Сарај, Кукуртлу, Карамустафа, Кајнарча и Ески Каплиџа, чии води достигнуваат 88 степени и поседуваат термоминерални својства. Топлите извори во Бурса не се достапни само во турските бањи, туку и во луксузните спа хотели и болничките установи. Изворските води се богати со магнезиум и можат да се користат за лекување на ревматски заболувања, невралгија, проблеми со стресот, спортски повреди итн.

Сместено во близина на Денизли во југозападна Туркије, Памуккале нуди прекрасна глетка на калцитни травертини создадени од минерални води. Изграден на античкиот бањски град Хиерополис и посетен од туристи повеќе од 2000 години, ова историско и природно чудо е домаќин на три термални региони, Сарајкој, Големезли и Карахајит, чии води се богати со железо и калциум.

Уживајте во традиционалната и модерна здравствена заштита во турските бањи и топли извори.

Феномен кој постои уште од антички Рим, турските амами се суштински дел од турската култура. Место на друштвени собири во османлискиот период, денес често се посетуваат за хидротерапија со топла пареа, која има многу придобивки од намалување на стресот до прочистување на кожата, отстранување на токсините, подобрување на циркулацијата на крвта и чистење на респираторниот тракт.

Можете да уживате во овој релаксирачки и исцелувачки ритуал во историските амами на Турција, во Истанбул и Бурса, или во модерни објекти кои комбинираат амами со спа третмани. Покрај традиционалните амами со врвен квалитет, Турција е дом на одлични спа хотели. Спа објектите во Истанбул, Анталија, Бодрум и Измир користат иновативни и интегративни методи, нудејќи широк спектар на третмани меѓу автентичните и природните добра на Турција. Бањите покрај море нудат третмани со морска вода кои помагаат во лекувањето на кардиоваскуларни болести, дијабетес, дебелина и проблеми со кожата. Некои од значајните спа центри во Туркије нудат масажи, лековити растенија, ароматерапија, фитнес, јога, медитација, додатоци на храна, лична нега и контрола на тежината.

Ослободете ја душата и телото со мирен одмор.

Природно засолниште на тиркизни мориња, девствени плажи и огромни шуми, Турција е совршена дестинација за екскурзии во природа и јога. Постојат секакви опции низ целата земја, почнувајќи од духовни и јога повлекувања до органски фарми и центри за детоксикација.. Поморските одморалишта во Бодрум, Фетије и Анталија се организатори на одмори по, додека Црноморскиот регион на Туркција е уште една значајна алтернатива за одмор. Висорамнините (Јајла на турски) на исклучително зелената дестинација нудат многу природни убавини како водопади и планини каде што можете да имате спектакуларно искуство со капење во шуми, одмор и надополнување.