Кафеав или бел шеќер?

09.05.2023 09:36

Белиот и кафеавиот шеќер потекнуваат од истите култури – шеќерна трска или растението шеќерна репка, тие се доста слични. Всушност, кафеавиот шеќер е мешавина од бел шеќер и меласа, што е еден вид сируп произведен од шеќер.

Шеќерот е природна состојка која е дел од човечката исхрана илјадници години. Кафеавиот и белиот шеќер се меѓу најпопуларните сорти.

Белиот и кафеавиот шеќер потекнуваат од истите култури – шеќерна трска или растението шеќерна репка, тие се доста слични.

Всушност, кафеавиот шеќер е мешавина од бел шеќер и меласа, што е еден вид сируп произведен од шеќер.

Меласата е одговорна за нејзината потемна боја и малку ја зголемува нејзината хранлива вредност. Најзначајната разлика во исхраната меѓу двата е дека кафеавиот шеќер има малку поголема содржина на калциум, железо и калиум. Количините на овие минерали во кафеавиот шеќер се незначителни, така што нема да дадат никакви здравствени придобивки.

Кафеавиот шеќер исто така содржи помалку калории од белиот шеќер, но сепак разликата е минимална.

Белиот и кафеавиот шеќер може да се користат на различни начини при печење и готвење.

Додека тие понекогаш можат да се користат наизменично, тоа може да влијае на бојата, вкусот или текстурата на вашиот краен производ.

И двете растенија се подложени на сличен процес за производство на шеќер. Сепак, методите што се користат за да се претвори во кафеав и бел шеќер, се разликуваат.

Белиот шеќер се користи во голем број печива што бараат соодветно издигнување. Спротивно на тоа, кафеавиот шеќер со карамелен вкус се користи за густи печива, како што е леб и богати колачиња, за глазури, сосови.

 

Катерина Стојановска Десковска