Предности на боранијата

12.05.2023 11:18

Боранијата е корисна за нормално функционирање на гастроинтестиналниот тракт. Тоа е затоа што содржи многу растителни влакна, познати по своите обвивни својства...

Боранијата содржи голем број елементи во трагови и минерали кои се неопходни за луѓето и се многу корисни. Производот содржи магнезиум, хром, сулфур, железо. Гравот е исто така богат со растителни влакна, јаглехидрати и шеќери. Боранијата може позитивно да влијае на различни делови од телото.

Боранијата е корисна за нормално функционирање на гастроинтестиналниот тракт. Тоа е затоа што содржи многу растителни влакна, познати по своите обвивни својства. Ова е важно за цревата. Исто така, ги отстранува од желудникот и цревата насобраните токсини и штетни материи што доаѓаат заедно со храната и од други влијанија.Таа содржи околу 30 kcal на 100 грама производ. Ова е дефинитивен плус.

Боранијата е богата со јаглени хидрати. Ова е причината зошто се смета за хранлива храна. Јаглехидратите му даваат на телото наплив на сила и енергија. Кога има недостиг од нив, луѓето можат да чувствуваат чест замор без причина. Телото исто така трпи промени и неуспеси во виталните процеси. Сето ова ќе помогне да се избегнат боранијата ако станат чест „гостин“ во исхраната.

Исто така може да биде корисен производ за луѓето со дијабетес. Ова се должи на фактот дека содржи супстанција наречена аргинин. Неговите својства се слични на инсулинот, кој го контролира нивото на шеќер во крвта. Овој ефект е корисен и за здрави луѓе. Нормалното ниво на гликоза е од суштинско значење за секого, без исклучок.
Секој знае дека протеините се неопходни за организмот, тие се градежни блокови на сите ткива и клетки во телото. Боранијата ќе обезбеди протеини слични по животински протеини.

Катерина Стојановска Десковска