Здравје

Лубеница, најдобар избор кога надвор е топло

24.06.2023 11:17

Тоа што лубениците се полни со вода, не значи дека не содржат и некои од најсилните антиоксиданти. Лубеницата се состои од 92% вода, па така што овој зеленчук е одличен избор за деновите од летото...

Освежителен зеленчук, особено кога надвор е топло. Тоа што лубениците се полни со вода, не значи дека не содржат и некои од најсилните антиоксиданти.

Лубеницата се состои од 92% вода, па така што овој зеленчук е одличен избор за деновите од летото.

Еве неколку причини зошто треба почесто да јадете лубеница, содржи витамин Ц, едно парче лубеница задоволува дури 25% од дневната потреба за витамин Ц. Витаминот Ц е важен за здравите заби и непца, помага во апсорпцијата на железо, го одржува здравјето на сврзното ткиво на кожата, имунолошките функции и заздравувањето на раните. Овој витамин исто така има антиоксидантни својства, така што го спречува оштетувањето на клетките со неутрализирање на слободните радикали – молекули за кои се верува дека се поврзани со стареењето и бојата на одредени болести. Изградете имунолошки систем, лубеницата го содржи и витаминот А, кој игра важна улога во здравјето на очите, растот на коските, репродукцијата и поделбата на клетките.

Витаминот А е витален за многу функции, вклучувајќи го и регулирањето на имунолошкиот систем и производството на лимфоцити. Едно парче обезбедува 30% од дневните потребни, а редовната консумација ќе го зајакнете вашиот имунолошки систем.

Доколку сакате да го намалите својот ризик фактор, имајте на ум дека едно парче лубеница има само 40 калории. Вкусниот зеленчук е нискокалоричен, но е богат со хранливи материи.

Го чува вашето срце здраво, истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат најмалку три оброци кои содржат овошје и зеленчук во текот на денот, имаат значително помал ризик од смрт предизвикана од мозочен удар, но и од срцеви заболувања, отколку луѓето кои јадат само еден таков оброк на ден. Тоа е така, бидејќи лубеницата е хранлива, а не го оптоварува организмот со маснотии.

Ова е природно внесување на вода, една чашка лубеница на коцки содржи околу 90% вода. Оваа течност не ги содржи вообичаените хемиски состојки од водоводот и амбалажите, па затоа се смета за најдобар извор на течност во организмот.