Пливањето го подобрува здравјето на срцето и мозокот

08.08.2023 18:54

„Кога редовно пливате 30 до 45 минути, се борите со депресијата и стресот и на тој начин го подобрувате вашето расположение“, тврди Ји-Мин Ли, професор по медицина на Медицинскиот факултет Харвард.

Пливањето дефинитивно можеме да го наречеме совршена вежба. Покрај работата на речиси секој мускул во вашето тело, пливањето може да го зголеми пулсот за да го подобри вашето здравје и да го заштити вашиот мозок од влошување.

„Кога редовно пливате 30 до 45 минути, се борите со депресијата и стресот и на тој начин го подобрувате вашето расположение“, тврди Ји-Мин Ли, професор по медицина на Медицинскиот факултет Харвард.

Пливачите уживаат голем број придобивки, од подобрена издржливост, сила, па дури и ослободување од стрес.

Откриено е дека пливањето го зголемува протокот на крв во мозокот, со што му носи повеќе кислород. Тоа значи дека би можеле да се чувствувате појасно, побудно и посвежо за сите дневни задачи, но и да имате подобра меморија и генерално подобрена когнитивна функција.

Студијата на 7.000 деца на возраст под 5 години покажала дека децата кои пливале од рана возраст развиле вештини порано од нивните врсници кои не пливаат, без оглед на социоекономското потекло. Нивната писменост и математика исто така биле подобри.

Едно истражување покажало дека пливачите кои редовно одат на базен меѓу октомври и јануари пријавиле подобрување на општа благосостојба, вклучувајќи помалку замор, напнатост и губење на меморијата.

Без оглед на годишното време, се смета дека пливањето нуди придобивки за менталното здравје, вклучително и намалување на нивото на стрес, намалување на симптомите на анксиозност и депресија и подобрување на квалитетот на сонот.