Технологија

Индија го лансираше своето прво вселенско летало за проучување на Сонцето

02.09.2023 10:45

„Адитја ЕЛ-1“ полета од вселенскиот центар Срихарикота во јужниот дел од земјата. Ќе ги испитува сончевата корона, хромосферата, фотосферата и сончевиот ветер.

Само две недели по успешното лансирање на беспилотното летало на месечината, Индија ја почна својата прва вселенска мисија за проучување на Сонцето.

„Адитја ЕЛ-1“ полета од вселенскиот центар Срихарикота во јужниот дел од земјата. Ќе ги испитува сончевата корона, хромосферата, фотосферата и сончевиот ветер.

Се очекува вселенското летало да обезбедува сигурни индикации за напливот на честички и радијација поради зголемената сончева активност која има потенцијал да ги уништи електричните мрежи на Земјата.

Напредното предупредување може да ги заштити сателитите кои играат важна улога во глобалната економија, како и екипажот на другите вселенски станици.