Здравје

Неколку придобивки од кафето

04.09.2023 11:56

Кафето е еден од најпопуларните пијалаци во светот. Поради високото ниво на антиоксиданти и корисни хранливи состојки, се чини дека е доста здраво...

Кафето е еден од најпопуларните пијалаци во светот. Поради високото ниво на антиоксиданти и корисни хранливи состојки, се чини дека е доста здраво.

Студиите покажуваат дека потрошувачите на кафе имаат многу помал ризик од посериозни болести. 13 здравствени придобивки на кафето:

Mоже да го подобри нивото на енергија. Кафето може да им помогне на луѓето да се чувствуваат помалку уморни и да го зголемат нивото на енергија

Тоа е затоа што содржи стимуланс наречен кофеин – најчесто користената психоактивна супстанца во светот.

По пиење кафе, кофеинот се апсорбира во крвотокот. Од таму, тоа оди во мозокот. Многу контролирани човечки студии покажуваат дека кафето подобрува различни аспекти на функцијата на мозокот – вклучувајќи меморија, расположение, будност, нивоа на енергија, време на реакција и општа ментална функција.

Кофеинот блокира инхибиторен невротрансмитер во мозокот, што предизвикува стимулирачки ефект. Ова го подобрува нивото на енергија, расположението и различните аспекти на функцијата на мозокот.

Mоже да ви помогне да согорувате маснотии. Кофеинот се наоѓа во скоро секој додаток во согорувањето на мастите – и тоа со добра причина. Таа е една од ретките природни супстанции докажано дека помага при согорување на маснотиите.

Неколку студии покажуваат дека кофеинот може да го зголеми согорувањето на мастите и да ја зголеми стапката на метаболизам.

Mоже драстично да ги подобри физичките перформанси. Кофеинот го стимулира нервниот систем, сигнализирајќи ги масните клетки да ги разградуваат телесните масти. Но, тоа исто така го зголемува нивото на епинефрин (адреналин) во крвта. Ова е борбен или летачки хормон кој го подготвува вашето тело за интензивен физички напор. Кофеинот го распаѓа масното ткиво во телото, со што слободните масни киселини се достапни како гориво Со оглед на овие ефекти, не е изненадувачки што кофеинот може да ги подобри физичките перформанси за 11-12%, во просек. Затоа, има смисла да испиете јака шолја кафе околу половина час пред да одите во теретана.

Кофеинот може да го зголеми нивото на адреналин и да ослободи масни киселини од масните ткива. Исто така, доведува до значително подобрување на физичките перформанси. Содржи есенцијални хранливи материи. Многу од хранливите материи во зрната кафе одат во приготвено фино кафе.

Една шолја кафе содржи: Рибофлавин (витамин Б2): 11% од дневната референтна доза (RDI), пантотенска киселина (витамин Б5): 6% од РДИ, Манган и калиум: 3% од РДИ, магнезиум и ниацин (витамин Б3): 2% од РДИ.

Иако ова можеби не изгледа како голема работа, повеќето луѓе уживаат во неколку чаши на ден – дозволувајќи овие количини брзо да се акумулираат. Кафето содржи неколку важни хранливи состојки, вклучувајќи рибофлавин, пантотенска киселина, манган, калиум, магнезиум и ниацин.

Го намали ризикот од дијабетес тип 2. Дијабетес тип 2 е голем здравствен проблем, кој моментално ги погодува милиони луѓе ширум светот. Се карактеризира со зголемено ниво на шеќер во крвта предизвикано од инсулинска резистенција или намалена способност за лачење на инсулин. Поради некоја причина, алкохоличарите имаат значително помал ризик од дијабетес тип 2.

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои пијат најмногу кафе имаат 23-50% помал ризик од развој на оваа болест. Една студија покажа намалување од дури 67%. Според сеопфатен преглед на 18 студии од вкупно 457.922 лица, секоја шолја кафе дневно била поврзана со 7% намален ризик од дијабетес тип 2.

Може да ве заштити од Алцхајмерова болест и деменција. Алцхајмеровата болест е најчестата невродегенеративна болест и водечка причина за деменција ширум светот. Оваа состојба обично ги погодува луѓето постари од 65 години и не постои познат третман. Сепак, постојат неколку работи што можете да направите за да спречите појава на болест на прво место.

Ова исто така вклучува и вообичаени сомневања како здраво јадење и вежбање, но пиењето кафе може да биде неверојатно ефикасно. Неколку студии покажуваат дека алкохоличарите имаат до 65% помал ризик од Алцхајмерова болест.

Може да го намалите ризикот од Паркинсон. Паркинсоновата болест е втора најчеста невродегенеративна состојба, веднаш зад Алцхајмеровата болест. Таа е предизвикана од смрт на неврони кои создаваат допамин во мозокот.

Како и кај Алцхајмеровата болест, не постои познат третман, што го прави многу поважно да се фокусираме на превенција. Истражувањата покажуваат дека алкохоличарите имаат многу помал ризик од Паркинсонова болест, со намалување на ризикот од 32-60%.

Може да го заштитите црниот дроб. Вашиот црн дроб е неверојатен орган кој извршува стотици важни функции. Многу вообичаени болести првенствено влијаат на црниот дроб, вклучувајќи хепатитис, заболување на мастен црн дроб и многу повеќе. Многу од овие состојби можат да доведат до цироза, во која вашиот црн дроб е во голема мера заменет со ткиво со лузни.

Интересно, кафето може да заштити од цироза – луѓето кои пијат 4 или повеќе шолји кафе на ден имаат ризик до 80% помал.

Можете да се борите против депресијата и да бидете посреќни. Депресијата е сериозно ментално нарушување што предизвикува значително намален квалитет на живот.

Тоа е многу честа појава затоа што околу 4,1% од луѓето во САД во моментов ги исполнуваат критериумите за клиничка депресија.

Во студија од Харвард во 2011 година, жените кои пиеле 4 или повеќе шолји кафе на ден имале 20% помал ризик да станат депресивни.

Може да го намали ризикот од одредени видови на рак. Ракот е една од најголемите причини за смрт во светот. Се карактеризира со неконтролиран раст на клетките во телото. Кафето се чини дека е заштитно од два вида рак: рак на црн дроб и колоректален.

Ракот на црниот дроб е трета водечка причина за смрт од рак во светот, додека колоректалниот карцином е рангиран на четвртото место. Слично на тоа, студија спроведена на 489.706 луѓе открила дека оние кои пиеле 4-5 шолји кафе на ден, имаат 15% помал ризик од карцином на дебелото црево.

Не предизвикува срцеви заболувања и ризикот од мозочен удар е помал. Се вели дека кофеинот може да го зголеми крвниот притисок. Ова е точно, но со зголемување од само 3-4 mm/Hg, ефектот е мал и обично се распрснува ако редовно пиете кафе.

Сепак, тоа може да опстане кај некои луѓе, па имајте на ум ако имате висок крвен притисок. Како што се рече, студиите не ја поддржуваат идејата дека кафето го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Може да ви помогне да живеете подолго. Со оглед на тоа што потрошувачите на кафе помалку страдаат од многу болести, има смисла кафето да ви помогне да живеете подолго. Неколку студии покажаа дека потрошувачите на кафе имаат помал ризик од смрт. Во две многу големи студии, потрошувачката на кафе беше поврзана со 20% намален ризик од смрт кај мажите и 26% ризик од смрт кај жени на возраст од 18-24 години.

Најголем извор на антиоксиданти во западната исхрана. За луѓето кои јадат вообичаена западна диета, кафето може да биде еден од најздравите аспекти на нивната исхрана.

Тоа е затоа што кафето е доста богато со антиоксиданти. Истражувањата покажуваат дека многу луѓе добиваат повеќе антиоксиданти од кафето отколку од овошјето и зеленчукот заедно.

Всушност, кафето може да биде еден од најздравите пијалаци на планетата.