Охрид

Во земјава ќе се воведува зелена обврзница

27.09.2023 12:44

За прв пат во земјава се воведува зелена обврзница. Станува збор за двегодишна обврзница во вредност од 10 милиони евра, најави министерот за финансии на 22 годишната Конференција на Македонската берза што се одржува во Охрид …

Министерството за финансии воведува нови инструменти за развој на финансискиот пазар. За прв пат во земјава се развива зелена обврзница, во вредност од 10 милиони евра. Станува збор за двегодишна обврзница со каматна стапка од 4,75%.

Лани, како нов финансиски инструмент беше воведена граѓанската обврзница, која ќе биде обновена во октомври годинава затоа што имало голем интерес, истакна министерот Бесими на 22 годишната Конференција на Македонската берза во Охрид.

„Во однос на развој на финансискиот пазар ќе следат и други финансиски инструменти и институции кои ние сметам дека во главната цел да се вклучат покрај јавни средства и приватен сектор и проекти од јавен интерес и во приватниот сектор за поддршка на развојот на нашата економија, мислам дека клучно е развојот на финансиските пазари“, истакна министерот за финансии Фатмир Бесими.

Анализите на македонската берза покажуваат намалување, односно овогодишниот промет е вратен на ниво пред 2018 година. До 22-ри септември годинава вкупниот берзански промет во земјава изнесува 57,7 милиони евра, што значи намалување во однос на истиот период лани од над 38%.

„Кои се причините за овој ресет, секако влијание на состојбите на берзата имаат повеќе и егзогени и ендогени фактори. Надворешните влијанија го влошуваат општото економско опкружување, целата 2023 година е обременета со сериозни предизвици и песимизам поради зголемување на инфлацијата и каматните стапки“, истакна Иван Штериев Главен извршен директор на Македонска берза АД Скопје.

Според Бесими банките дале голема поддршка во насока на развој на финансискиот пазар и пристапот на малите и средните претпријатија до финансии.

 

Соња Рилковска