• Економија 22.02.2024 14:19

  Бура од реакции по новото поскапување на катастарските услуги

  Бура од реакции во јавноста откако за 100% поскапеа катастарските услуги. Тоа значи дека за упис на нов стан, во Агенцијата за катастар за имотен лист наместо 1.250 денари, граѓаните ќе платат најмалку 3.750 денари, плус 600 денари за нотарски услуги.

 • Економија 22.02.2024 13:38

  Земјоделието со најголем удел во сивата економија, покажуваат истражувањата

  Сивата економија со 33 проценти учествува во бруто домашниот производ. Најмногу според истражувањата ја има во земјоделскиот сектор. Речиси половина од работниците не се пријавени. Елизабета Митреска известува за истражувањата на Агро Лидер за сивата економија во земјоделството.

   

 • Економија 22.02.2024 13:05

  Просечната плата во декември 39.998 денари

  Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2023 година, изнесувала 39.998 денари и во однос на декември 2022 е поголема за 16,4 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

 • Економија 22.02.2024 11:15

  Средба Битиќи – Смит

  Заменик-претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи се сретна со заменик-амбасадорката на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, Џулија Смит.

 • Економија 22.02.2024 08:22

  Субвенции за рибарство

  Со 90 милиони денари во 2024 година ќе се финансира порибувањето на езерата и реките и изградбата и реконструкцијата на рибниците.

  Исто така субвенции ќе има и за проекти, развој на нови пазари и за промотивни кампањи.

 • Економија 21.02.2024 21:37

  Николовски оствари средба со производителите на ориз во Кочани

  Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со државниот советник за рурален развој, Трајан Димковски денеска беа во работна посета на Кочани, каде остварија повеќе средби со земјоделците производители на ориз, добитници на мерката за набавка на специјализирани

 • Економија 21.02.2024 14:37

  Поскапи катастарски услуги

  Не за 300, туку за 100% поскапеа катастарските услуги. Тоа значи дека за упис на нов стан, во Агенцијата за катастар за имотен лист наместо 1.250 денари, граѓаните ќе платат најмалку 3.750 денари, плус 600 денари за нотарски услуги.

 • Економија 21.02.2024 13:42

  Геодетите за новиот тарифник со повисоки цени за катастарски услуги

  Од пред неколку дена во сила е новиот тарифник на Катастарот. Дел од услугите се поскапени. Ако купувате стан, на посебни имотни листови ќе бидат станот, уделот во заедничките простории, земјиштето под зграда, гаражата. Па, ќе си платите и повеќе. Поскапеа и геодетите.

 • Економија 21.02.2024 08:19

  Во 7 региони се нудат ловишта под концесија

  Од 7-те ловни подрачја во Куманово, Кочани, Кавадарци, Гевгелија, Битола, Охрид и во Кичево кои се нудат на последниот јавен повик најголем број се за концесија на ситен, а 2 се за давање под концесија на крупен дивеч.

 • Економија 20.02.2024 19:42

  Николовски: Поддршката за малите производители на храна и малите винарии даде резултати

  Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски и државниот советник за рурален развој, Трајан Димковски денеска беа во работна посета на Виница, каде остварија

Pages