• Економија 28.03.2024 17:24

  Битиќи и Деспотовски: Креираме развој со поддршка на инвестиции на домашни и странски компании

  Можностите за инвестиции и поддршка од државата особено за домашните компании, идни мерки како и презентација на примери на македонски компании кои со поддршката од државата градат успешни приказни беше во фокусот на денешната панел дискусија посветена на економијата и инвестициите.

 • Економија 28.03.2024 14:41

  Примена на глобалниот данок од 15%

  Педесетина странски компании во земјава ќе плаќаат глобален минимален данок на добивка од 15 проценти кој Меѓународната организација за соработка и развој го наметна за да се стави крај на меѓудржавната трка со даночни олеснувања за привлекување повеќе инвеститори.

 • Економија 28.03.2024 13:43

  Со меѓународни стандарди, помалку сива економија

  Сивата економија би можела да се намали од 35 на 25 отсто и полесно да се детектира затајувањето данок, ако сметководството се усогласи со меѓународните стандарди и процесот целосно се дигитализира – едногласни се бизнисот и надлежните институции.

 • Економија 28.03.2024 07:58

  Мали ниви, мали производители

  Македонија има голем број земјоделци кои обработуваат мали површини. Расцепканоста на парцелите е проблем за поголемо производство и за намалување на трошоците. Ситните производители мораат самите да се организираат и да работат со однапред договорено производство, советуваат експертите.

 • Економија 27.03.2024 16:47

  Министрите за европски прашања од ПСЈИЕ на состанок во Скопје

  Вицепремиерот Маричиќ очекува Македонија во јуни да ја добие првата транша од Планот за раст на Европската комисија тешка 60 милиони евра. И покрај пролонгирањето на роковите, ветената помош во земјите од Западен Балкан ќе стигне пред стартот на европските избори.

 • Економија 27.03.2024 14:15

  Стан во Скопје поскап отколку на море

  Се зголемува интересот кај нашите граѓани за купување недвижнини во соседството, покрај море. Ако стан во Скопје се продава од 1.200 до 2.200 евра по метар квадратен, на Халкидики во Грција може да се купи и за 1.200 до 1.500 евра по метар квадратен – велат од агенциите за недвижнини.

 • Економија 27.03.2024 14:09

  Азески: Еднаш засекогаш да се стави крај на сивата економија

  Економијата да биде во фокусот во следните 10 години и еднаш засекогаш да се стави крај на сивата економија и нелегалните бизниси.

 • Економија 27.03.2024 09:10

  Седница на Комисијата за економски прашања

  Во Собранието денеска седница ќе одржи Комисијата за економски прашања, на чиј дневен ред е Предлог на законот за изменување и дополнување на Законот за трговските друштва.

 • Економија 27.03.2024 08:09

  Пари за уредување на селата

  За зачувување и унапредување на традиционалните вредности во руралните подрачја годинава се обезбедени 10 милиони денари.

 • Економија 26.03.2024 08:15

  Парична помош за чување на житото

  Финансиската поддршка за складирање и оваа година може да ја користат евидентираните земјоделци со пријавени површини со пченица и со јачмен кои ја имаат дадено кај регистриран сопственик на силоси од 15-ти јуни до 1-ви септември 2024 година.

Pages