• Економија 22.03.2024 17:56

  Намалување на коефициентите на функционерите

  Функционерите си ги намалија коефициентите, но дали си ги намалија платите? Одлуката е објавена во „Службен весник“.
   
  Борис Грујоски известува.
   
 • Економија 22.03.2024 08:01

  Пребивање субвенции со долгови

  Земјоделците кои ги немаат платено сметките за пашарина, наводнување или за закуп за државно земјоделско земјиште, ќе можат да извршат пребивање на долгот со одобрениот износ на субвенциите.

 • Економија 21.03.2024 15:15

  Производството на жито не ги задоволува домашните потреби, земјава ќе остане увозно зависна

  Македонија има доволно жито, но недоволно за да се ослободиме од увозната зависност, тврдат агрономите. Па така земјава ќе остане увозно зависна како за суровини, така и за финални производи, оти државата никако да покаже поголема сериозност со цел да го заживее домашното стопанство.

 • Економија 21.03.2024 13:32

  Има ли Македонија доволно жито?!

  Шпанија, Италија и Франција и натаму купуваат руско жито. Москва минатата година испорача стотина илјади тони бесплатно жито во земји од Африка и Азија, а потпишала и големи договори со латиноамериканските држави. Што ќе се случува со нас?
 • Економија 21.03.2024 13:26

  Бочварски: Даваме огромна финансиска поддршка на сите општини

  Инвестираме преку 40 милиони денари во капитални проекти за граѓаните на Росоман и за локален економски развој на општината, истакна министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, кој денеска оствари работна посета на општина Росоман.

 • Економија 21.03.2024 08:16

  Пари за свињарските и живинарските фарми

  По 1.000 денари за грло ќе добијат сточарите кои одгледуваат женски приплодни маторици и кои поседуваат минимум пет свињи. Услов е тие да бидат чувани најмалку до 30 ноември 2024 година.

 • Економија 20.03.2024 16:55

  Скапа синдикална кошница

  За да може едно четиричлено семејство да го помине месецот ќе му бидат потребни речиси 59.000 денари, покажуваат најновите пресметки на ССМ. Според синдикатот, најголем раст на цените има кај храната и пијалаците.

 • Економија 20.03.2024 14:43

  Цените на становите уриваат рекорди, не се очекува поевтинување

  Основните градежни материјали бележат раст на цените, а она што загрижува е неизвесниот крај на поскапувањата, алармираат градежниците. Токму затоа, и до крајот на годинава не очекуваат да поевтинат становите, туку напротив, или ќе останат како сега, или благо ќе поскапат.

 • Економија 20.03.2024 08:32

  Субвенции за пчеларство

  Пчеларите кои имаат најмалку 10 пчелни сандаци ќе можат да добијат субвенции од по 600 денари за едно пчелно семејство. За земјоделските стопанства кои поседуваат над 50 регистрирани презимени пчелни семејства, висината на директните плаќања изнесува 800 денари.

 • Економија 19.03.2024 13:33

  Увезен кадар во угостителскиот сектор

  Во хотелско угостителскиот сектор на сезонска работа доаѓаат стотици увезени работници од Непал, Филипини, Индија и Малта. Соочени со недостиг на кадар хотелиерите велат се принудени да увезуваат работници. Известува Соња Рилковска.

Pages