Здравје

Блог вести

 • Здравје 02.04.2014 11:39

  Како да се намали ризикот од камен во бубрегот

  Со оглед на тоа дека еден од факторите за ризик за појава на камен во бубрег е начинот на исхрана и недоволниот внес на течности, се препорачува земање на поголеми количини негазирана вода, чај од брусница, лимонада, чаеви за уринарниот тракт.Пациентите кои имале камен во бубрег, имаат 70 отсто п

 • Здравје 02.04.2014 11:21

  Совети за низок притисок

  Многу луѓе патат од низок притисок, особено жените.

 • Здравје 01.04.2014 15:26

  Преминот од зимско на летно сметање на времето е зголемен ризик за срцев удар!

  Намалувањето  еден час од спиењето поради промена од зимско на летно сметање на времето, го зголемува ризикот за срцев удар до 25 %. Ова се случува  во првиот понеделник по промената во однос на другите понеделници, покажува една американска студија.

 • Здравје 01.04.2014 13:36

  Секое трето американско дете има покачен холестерол

  Истражувањето на педијатриските кардиолози на Детската болница во Тексас покажало дека речиси секое трето дете на возраст од 9 до 11 години има висок холестерол, што значи дека во иднина има висок ризик да страда од кардиоваскуларни заболувања.

 • Здравје 01.04.2014 11:21

  Магдонос за здравјето

  Оваа мала медитеранска билка стара околу 2000 години во себе содржи големо количество на витамини кои го јакнат имунитетот , коските и нервниот систем.Магдоносот е особено богат со витамин Ц и железо, порад

 • Здравје 01.04.2014 11:18

  Солзите ни го чуваат здравјето

  Со плачење можеме да се ослободиме од стресот и негативните емоции кои се собрани во нас, и поради тоа и некои други факти солзите се добри.Мембраната на окото може да биде дехидрирана и исушена, поради што

 • Здравје 31.03.2014 12:17

  Халотерапија

  Солената соба е имитација на природна солена пештера, чија микроклима е лековита. Оваа просторија од сите страни е обложена со сол, а за нејзино обложување се троши околу 2,5 тони камена сол.

 • Здравје 31.03.2014 12:03

  Ароматерапија

  Третманите содржат испарливи масла кои се деривати на одбрани растенија а тие  делуваат на расположението  и здравјето.

 • Здравје 31.03.2014 11:44

  Генот Аткинс „виновен“ за регулирање на тежината

  Научниците го пронајдоа генот кои овозможува побрзо разбивање на јагленохидратите, а познато е дека  луѓето „благодарение“ на нив најмногу се дебелеат.
   
  Генот го нарекоа Аткинс според авторот на познатата диета, а официјалното име е AMY1.
   
 • Здравје 30.03.2014 18:26

  Преминување во летно сметање на времето опасно по здравјето

  Научниците тврдат дека преминувањето во летно сметање на времето опасно влијае врз здравјето, што може да доведе до многу болести.
  Научно е докажано дека преминувањето на летно сметање на времето е поврзано со многу здравствени проблеми - од срцев удар до повреди.
   

Pages