• Култура 23.12.2013 16:30

  Дигитализација на културното наследство

  Во рамките на проектот за дигитализација на аудиовизуелното културно наследство,  со поддршка на Министерството за култура, заврши  реставрацијата на документарниот филм „Македонија во слики“ од Арсениј Јовков, снимен во 1923 година, чија промоција во двд-формат е планирана во почетокот на наредн

 • Култура 19.12.2013 11:37

  „Трето полувреме“ во Кина

   Компанијата  „Дрим интернешенел медиа” од Пекинг ги откупи правата за прикажување на филмот  ”Трето полувреме” во НР Кина. По прикажувањето на Филмскиот фестивал во Пекинг, “ македонскиот филм ќе се прикажува и во кината во најбројната земја на светот.
   
 • Култура 19.12.2013 11:27

  Стрип книга за Кочо Рацин

  Во издание на македонскиот стрип центар со седиште во Велес објавена е стрип книгата за Кочо Рацин, за неговиот живот и песните. Сценариото е на Ване Трајков, а ликовно презентирање на сценариото направи Димитриј Михајловски.

 • Култура 16.12.2013 22:26

  МРТ за новогодишните празници со ексклузивна емисија од отвoрањето на МНТ

  Играната документарна програма на Македонската телевизија обезбеди ексклузивен материјал од отворањето на Македонскиот народен театар. Вечерта на 7.12.2013, наспроти празникот Св.

 • Култура 16.12.2013 16:14

  Премиера на мјузиклот„Пенелопе икс“

  По една деценија без  нов мјузикл, повторно танцување, збор и музика.  Хомеровите Пенелопа и Одисеј се драмската предлошка врз која работел композиторот Коџабашија. Автор на текстот е Венко Андоновски.

 • Култура 16.12.2013 15:14

  Новогодишен концерт и за најмалите

  На 21 декември во Салонот на МОБ со почеток во 12 часот Македонската филхармонија ќе го одржи Новогодишниот концерт за деца.
 • Култура 16.12.2013 15:12

  Македонската Филхармонија со новогодишен концерт

  Традиционалниот Гала новогодишен концерт на Македонската филхармонија ќе се одржи на 26 декември во Салонот на МОБ со почеток во 20 часот. 
 • Култура 11.12.2013 15:10

  По енциклопедијата, ново монументално дело

  Пет години тим од 26 автори работеше на четиритомниот  колосален труд “Македонија-милениумски културно-историски факти”.

 • Култура 08.12.2013 22:18

  Блеснаа светлата на новиот МНТ

  По половина век, како феникс од пепелта повторно се издигна македонскиот народен театар. Грандиозниот објект блесна во сиот свој сјај. Вратите отворени со „Вечната куќа“ на авторот Плевнеш. Делото го пишувал 12 години како  ретроспектива на мачната македонска историја.

 • Култура 07.12.2013 16:47

  Спомени за театарот

  Целото семејство неколку часа пред претставата ,  се дотеруваше исто како за на бал.

Pages